Arkiver

Bakkehusmuseets orangeri

Rønnow Arkitekter har i 2017 tegnet og opført et nyt orangeri i Bakkehusmuseets romantisk inspirerede haveanlæg.

Bakkehuset på Rahbæks allé kan dateres tilbage til ca. 1674 og anses for at være det ældste tilbageværende hus på Frederiksberg. Huset blev fra sin opførsel brugt som landevejskro og senere sommerudlejning. I 1802 flyttede Knud Lyne Rahbek og hans kone Kamma Rahbek ind i stuelejligheden og deres hjem blev i løbet af de næste årtier et af de vigtigste litterære mødesteder i København. De besøgende inkluderede blandt andre  B.S. Ingemann, H.C. Ørsted, Henrich Steffens, H.C. Andersen, Poul Martin Møller, Christian Winther, Johan Ludvig Heiberg og Adam Oehlenschläger.

Bakkehuset er i dag en del af Frederiksbergmuseerne og foruden forskellige udstillinger, så hører den omkringliggende have også til museet. I forbindelse omlægningen af haven med udgangspunkt i Kamma Rahbeks plantelister – et projekt som gennemførtes af landskabsarkitekt Charlotte Skibsted – fik Rønnow til opgave at tegne det nye orangeri, der fungerer som udskænkningssted i sommerhalvåret og i vinterhalvåret giver mulighed for opbevaring og overvintring af de mange planter fra haven.

Orangeriet tager i udgangspunkt i den traditionelle udformning af orangerier og plantehuse. Det er opført som en simpel, men tilpasset, bygning, der stilfærdigt indpasser sig i det historiske anlæg, som Bakkehusmuseet og haven i dag udgør. Det nye orangeri er ottekantet med pyramidetag og er udført i en glas- og stålkonstruktion med muret sokkel i indfarvet puds. Orangeriet drager inspiration fra et ottekantet lysthus samt et lille orangeri, der lå i haven i 1700-tallet.

Fotos: Casper Brogaard Højer

 

HOLMEGAARD VÆRK

Holmegaard Værk / Indvielse af Nordens største museum for glas, keramik og design.

I næsten 200 år var Holmegaard Glasværk førende inden for glasproduktion og -design, indtil det i 2008 lukkede ned. I 2020 er det genopstået som museum med Nordens største glassamling.

Holmegaard Glasværk blev grundlagt i 1825, som det første af sin slags i Danmark. Drevet af glasdesignere som Jacob E. Bang og Per Lütken producerede glasværket ikoniske designs, som vi alle er vokset op med. Fra de tidlige maskinproducerede klare mælkeflasker til mundblæste klassikere, som Provence-skålen. I 2006 blev gassen til de store glasovne slukket og få år efter forlod de sidste medarbejdere værket og livet i Glasbyen gik i stå. Det tog den varme glasmasse to år at køle ned.

Rønnow Arkitekter har for Museum Sydøstdanmark været med til at konkretisere og håndgribeliggøre de første etaper af tilblivelsen af Holmegaard Værk, et moderne museum i en kulturhistorisk og arkitektonisk kontekst. I et samarbejde mellem Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark var visionen og ambitionen at genindføre kunsthåndværkets viden, æstetik og kvalitet i den danske kultur.

En væsentlig del af vores arbejde har været den omfattende kortlægning af glasværkets kulturmiljø og den bagvedliggende historie. En skole, boliger, et kapel, en lille kro og eget diesellokomotiv udgjorde den lille by, der voksede frem omkring de varme glashytter. Glasværkets medarbejdere skulle arbejde når den varme glasmasse havde den korrekte temperatur. Derfor måtte de og deres familier bo lige i nærheden.

I transformationen fra industri til museum var det vigtigt, at bygningerne selv kunne bidrage til oplevelsen og fortællingen om Holmegaard Værk. Rå og uberørte, efterladte efter lukningen, bliver de i sig selv et vidnesbyrd om den historie og det liv, der har udspillet sig. Om tidens gang, den evige varme og om stilheden, de også har rummet.

Der er i projektet kun sket få, udvalgte indgreb i bygningerne, for at tydeliggøre den iboende fortælling og for at sikre bygningernes værdi. Sporene fra tidligere funktioner er forsat synlige, blændinger og åbninger, der er kommer til, er tydeliggjort i materialer og overflader, så det nye museum indskriver sig som endnu et kapitel i værkets snart 200 år gamle historie. Sporene gør bygningerne og oplevelsen umiddelbar aflæselig og nærværende i kombination med den nye udstilling, der lys- og lydsætter oplevelsen via et boardwalk gennem værket.

Holmegaard Værk, for Sans & Samling, er historien om bygninger, industri og et samfund i samfundet. Om design, kunst og æstetik. I foråret 2020 blev Holmegaard Værk indviet og åbnede dørene for Europas største samling af glaskunst.

Fotos: Rønnow Arkitekter og Museum Sydøstdanmark.