Konkurrencer | Middelgrundsfortet Middelgrundsfortet

Middelgrundsfortet er opført i 1800-tallet som en del af Københavns befæstning, blandt andet med fyld fra udgravningen af Frihavnen. Med sine 50.000 m2 landområde, er den angiveligt verdens største, menneskeskabte ø. Middelgrundsfortet er i dag både bygnings- og fortidsmindefredet.

I 2015 købte Det Danske Spejderkorps øen i Øresund med støtte fra Nordea-Fonden og A. P. Møller Fonden. Spejderne havde et ønske om at skabe en ”ungdommens Ø”, et originalt aktivitetslaboratorium skabt af og for børn og unge. Rønnow Arkitekter har som led i en projektkonkurrence i samarbejde med Spark, Niras og Julie Kierkegaard udarbejdet et skitseforslag til transformationen på denne helt unikke lokation.

Middelgrundsfortet har som bygningsanlæg været banebrydende for området både arkitektonisk og samfundsmæssigt. Den store og rå skala er et sjældent fænomen i Danmark og noget vi ønskede at bevare. Derfor bærer vores forslag præg af, at det er vigtigt at have fremtiden for øje, når der ændres i det bestående og tilføjes nyt. Aktiveringen af anlægget, at skabe rammer for udvikling og foranderlighed samt at understrege mødet med den ukultiverede, storslåede natur, elementerne himmel og hav, der omfavner øen, er styrken i projektet.

Vores vision har været at skabe en levende og magisk Ungdommens Ø, som rummer stedets historiske lag, krydret med en stor portion rå natur i et rigt og imødekommende landskab med et hav af muligheder.