Kulturarv | Palægaragerne Palægaragerne

Palægaragerne er det første parkeringshus i Danmark. Anlægget blev opført i baggården til Dronningens Tværgade 4 i 1932 efter tegninger af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen og med Højgaard & Schultz A/S som entreprenører. Oprindeligt blev Palægaragerne opført i tre etager, men i 1937 blev bygningen forhøjet med yderligere to etager. Bygningen har gennem hele sin levetid bibeholdt sin oprindelige funktion som parkeringshus.

Palægaragerne er et dansk modernistisk hovedværk med en massiv, tung bygningskrop og med lette, enkle detaljer, der afspejler en begyndende bilisme i mellemkrigstidens Danmark. Samtidig illustrerer bygningen hele det tekniske efterspil fra det industrielle gennembrud, hvor maskinen og teknikken blev ophøjet som ny æstetik.

Oscar Gundlach-Pedersens tidlige værker fulgte den generelle stilistiske udvikling i samtiden. Hans ungdomsarbejder hører til nationalromantikken, nybarokken og nyklassicismen. Men modsat en del af samtidens arkitekter var Gundlach-Pedersen dog hurtig til at omstille sig til tidens tendenser om forenkling og vægt på funktion. Hans tekniske dygtighed og praktiske sans viser sig særligt i Palægaragerne.

Formgivningen har organiske noter, og anlægget er udført med store horisontale vinduesbånd og spinkle profiler i stål, der opretholder facadens plan og forenkler overgangen til væg. På opførelsestidspunktet var jernbetonteknikken relativ ny og gav mulighed for eksperimenter med nye overfladeudtryk og former. Palægaragernes bygningskrop fremstår stram og enkel, og kun betonens overflade prydes af forskallingsspor, der vidner om moderne betonstøbeteknik.

Palægaragerne blev fredet i 1994 og fremstår i dag uden de store forandringer. Desværre har tiden og det danske klima ikke været ubetinget venlig ved bygningens materialer, og betonoverfladerne fremstår derfor partielt beskadiget af fugt med svære korrosionsskader på betondækkenes armeringsjern og nedfaldne betonstykker til følge.

Rønnow Arkitekter har for bygningens ejer Jeudan A/S forestået en indledende registrering og værdisætning af bygningens kvaliteter og skader. Herefter har vi udarbejdet en designmanual for Palægaragernes istandsættelse med hensyntagen til bevarelsen af bygningens særlige træk og udført et projekt for istandsættelse af betondækkene og opfriskning af alle bygningens øvrige overflader – dette i samarbejde med ABC Rådgivende Ingeniører, Martin Funch Rådgivende Ingeniører ApS og CWN ApS.

Istandsættelsen af Palægaragerne forventes påbegyndt i sommer 2024 med afslutning i sommer 2025.

Foto: Rønnow Arkitekter A/S