I det nedlagte jernbaneterræn bag Københavns Hovedbanegård udvikles den nye bydel Jernbanebyen. I områdets østlige ende ligger BaneGaarden; et område bestående af ni trælader fra begyndelsen af 1900-tallet, der omsluttes af et stort grønt areal på 1,6 hektar land med vildnis og store træer.
I 2019 stod Rønnow Arkitekter for den indledende registrering og værdisætning af de ni bevaringsværdige trælader, og har på baggrund af analyser og vurderinger af bygningerne udarbejdet den konkrete strategi for transformationen af området til et nyt bæredygtigt, kulturelt og gastronomisk mødested midt i København. Udgangspunktet for projektet har været at udvikle og genanvende de eksisterende bygninger og bevare den vilde natur, der findes i området omkring træladerne. Samtidig er det samlede projekt et væsentligt indspark i bæredygtighedsdebatten, da det indskriver sig med fokus på såvel miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.
OMRÅDETS BYGNINGER
De ni lader blev oprindeligt brugt som træopbevaringslager for DSB’s togdrift, men mistede deres funktion for 50 år siden. Laderne blev opført i år 1909 af DSB’s egen tegnestue og er udelukkende udført i træ. Bygningerne har en ensartet opbygning og størrelse. Ladernes grundstruktur er en søjle-/drager-/bjælkekonstruktion i lighed med en traditionel pakhuskonstruktion, og facaderne er udført med klinkbeklædte fyrretræsbrædder. Bygningernes konstruktioner fremstår stort set som ved opførelsen, dog er der udført ståldragere under loftet i stueetagen på mange af laderne med det formål at kunne fjerne to søjlerækker i bygningens midte, formentlig af hensyn til indslusningen af materialer til opmagasinering.
TRANSFORMATION
Oprindeligt er laderne opført til tørring af træ, og rummene er derfor udført uden vinduer og med gennemtræk. Transformationen og anvendelsesændringen indebærer derfor krav om isolering, tilføring af lys og opvarmning samt sikring af brandforhold og tilgængelighed. Bygningsændringerne er udført nænsomt og med respekt for den arkitektoniske form.
Ved åbningen af BaneGaarden i sensommeren 2020 stod tre af laderne klar med moderne køkken- og toiletfaciliteter, spisesteder og madboder og omsluttet af et rekreativt grønt naturområde i centrum af København. I indretningen af publikumsfaciliteterne er der lagt vægt på at fortælle historien om træladerne fra deres opførelse frem til deres restaurering og transformation. Renoveringen foregår i etaper over en årrække. Lade 605 vil desuden fungere som den synlige driver for projektets bæredygtighed, da det transformeres til et fysisk ’center for bæredygtig bygningskultur’ med faste og skiftende udstillinger, workshops, byggematerialer og metoder o.a. der samlet synliggør BaneGaardens bæredygtighed men som også sætter fokus på bæredygtighed generelt.