Værftshallerne Værftshallerne

Helsingør Kommune har med projekt Værftshallerne en vision om at skabe en kreativ baghave til byens kulturhavn – et internationalt kraftcenter for kunst, kultur, uddannelse og teknologi, der udvikler sig i takt med byens behov. De oprindelige, bevaringsværdige værftshaller fra 1882-1883 er en vigtig del af Helsingørs historiske havnefront med den historiske bykerne til den ene side og Kronborg Slot til den anden side.

Bygningsanlægget består af tre større haller og to mindre haller samt et nyere madmarked, der samlet udgør ca. 12.000 m2. Værftsområdet og dets bygninger er ikke fredet, men er af Slots- og Kulturstyrelsen i 2007 udpeget som et regionalt industriminde. Værftshallerne skal transformeres til fremtidigt at indeholde kulturelle tilbud, herunder etableringen af teater, performance, musik, koncerter samt et iværksætter- og erhvervsmiljø fordelt på hallerne 14 og 17. Faciliteterne suppleres med indflytningen af en større uddannelsesinstitution, UNORD, hvis skibsbyggeruddannelse flytter ind i Hal 19 mens Hal 16 udnyttes til bådebyggerværksted for frivillige foreninger.

I forbindelse med transformationen af bygningsmassen til nye funktioner, har Rønnow Arkitekter varetaget bygherrerådgivning med ansvar for udviklingen af en omfattende bevarings- og udviklingsstrategi indeholdende værdisætning, forundersøgelser og potentialeanalyser. Tegnestuen har ligeledes stået for udarbejdelsen af en bæredygtighedsstrategi med kortlægning af projektets muligheder, og hvorledes de spiller sammen med potentialet i at bevare og udvikle den ældre bygningsmasse gennem enkle tiltag, minimale materialemæssige tilføjelser og i langtidsholdbar kvalitet, der samtidig understøtter Værftshallernes særlige atmosfære.
Rønnow Arkitekter varetager bygherrerådgivningen i samarbejde med NIRAS.